VAT Familie

Oude Geuze Boon VAT44 was de eerste monoblend door Brouwerij Boon gebotteld. Een monoblend is een Oude Geuze waarin 90% oude lambiek gebruikt wordt van eenzelfde groot eikenhouten vat (foeder). Een klein beetje jonge lambiek wordt in deze monoblend toegevoegd voor de hergisting op fles die het bier zijn sprankeling, soepelheid en complexiteit geeft.

Door lambiek te gebruiken van eenzelfde foeder komt het karakter van die specifieke foeder in iedere monoblend tot uiting. Zo verwijst de nummer in de naam van het bier -bijvoorbeeld VAT 44- naar het foeder nummer. Tot nu toe werd elke keer voor deze familie van bieren een andere foeder gebruikt.

Oude Geuze Boon VAT 86

Foeder N°86 is een vat van 5.000 liter uit 1935. De foeder is deel van een reeks van 2 stuks en werd speciaal gebouwd om op de uiteinden van de vatenzaal geplaatst te worden. Vóór- en achterzijde zijn zo groot als een foeder van 10.000 L, maar de duigen zijn zeer kort, waardoor de foeders er uitzien als tamboerijnen en op onze brouwerij de bijnaam “tamboerkes” gekregen hebben. Door het vele gebruik waren de vóór- en achterbodems van deze foeders aan vervanging toe. Dit werk werd uitgevoerd in nieuwe Franse eik in het jaar 2016, waardoor de helft van het houtoppervlak nu bestaat uit oude eik (met zijn lambiek-microflora) en de andere helft uit nieuwe eik. Het brouwsel van 28 april 2016 was de eerste vulling na het vernieuwen van foeder N°86. De Lambiek voor Oude Geuze VAT 86 heeft er gedurende 2 jaar en 7 maanden op gerijpt. De assemblage bestaat voor 90% uit lambiek van Foeder nr. 86 en voor 10% uit jonge Lambiek. Na botteling op 29 november 2018 en na meer dan een jaar verdere rijping op de fles is deze VAT 86 klaar om gedronken te worden. Met een vergistingsgraad van 94 % is de Oude Geuze VAT 86 niet extreem droog, maar wel heel volmondig, mooi in balans.Het nieuwe eikenhout heeft een paar bijzondere aroma’s aan de Lambiek medegedeeld: toetsen van houtcaramel zoals in cognac en rokerige vanille-aroma’s zoals in sommige whisky’s. De lagering op eikenhout verstevigde ook de volmondigheid zonder het bier daarbij astringent te maken. De wilde gisten in de Lambiek van deze VAT 86 zorgden op hun beurt voor een aantal goed aanvullende smaken en aroma’s, vooral wat perzik en tropisch fruit.

Smaak: 
Afhankelijk van hoelang de Lambiek op het eiken vat gerijpt heeft, op welke foeder het gerijpt heeft en hoe lang de VAT reeds aan het hergisten is op fles zal de smaak van het bier op unieke manieren beïnvloed worden.
Kleur: 
Donkergoud tot goudgeel
Serveertip: 
Schenken aan 15°C in een tulpglas.
Bewaartip: 
Donker bewaren op keldertemperatuur.
Dit bier draagt het GTS label.