Geschiedenis

Oude Geuze is een bier met een lange geschiedenis. Dit bier op basis van Lambiek werd vroeger in en rond Brussel door honderden grote en kleine brouwerijen gemaakt.

Tegen de jaren '70 waren veel van deze brouwerijen en stekerijen verouderd. Ze werkten vooral artisanaal met primitieve installaties waarbij veel handenarbeid vereist was.

Als jonge, 21 jarige begon Frank Boon, geïnspireerd door dit bier, als Geuzesteker met als doel de laatste geuzestekerij in Lembeek van René De Vits, die geen opvolgers had, over te nemen.

De geuzestekerij van Frank Boon groeide snel en in ‘77 vond Frank een Leuvense bank die hem het geld wou lenen voor de aankoop van de geuzestekerij van René De Vits, die als vrijgezel geen opvolgers had. In 1978 was de overname een feit. Naast een gebouw bedekt onder stoflagen en spinnenwebben bezorgde de overname Frank ook een klein arsenaal aan eiken lambiek vaten.

Om de productie toch wat rendabel te maken werd de capaciteit vergroot. Frank kocht betere machines voor de bottelarij en plaatste ijzeren haakjes bovenop de kurken van de flessen om openspringende flessen te vermijden.

Vrij snel werd de geuzestekerij echter te klein. Voor de bouw van een brouwzaal was geen plaats. Een nieuwe locatie werd gevonden, ideaal gelegen in Lembeek op een ruime site waarop veel mogelijkheden waren. Zo werd het plannen van de bouw van een eigen brouwzaal mogelijk.

Er was twee jaar nodig om de brouwzaal te bouwen. Het was een traditionele, tweedehandse brouwzaal. Frank brouwde zelf het eerste testbrouwsel op 6 september 1990. In oktober 1990 werd het eerste lambiekbrouwsel gemaakt. Zo was er eindelijk terug een lambiekbrouwerij in Lembeek. Vanaf ’92 bestond dan ook alle Geuze Boon voor 100% uit eigen gebrouwen lambiek. Een aantal geuzestekers werden klant bij Brouwerij Boon. Zij kochten al snel meer dan de helft van hun lambiekwort bij Brouwerij Boon.

Na 10 jaar vergaderen met enkele andere brouwers in het Brouwershuis te Brussel werd een bescherming bekomen voor de traditionele geuze. Een voorstel van Frank Boon om traditionele geuze ‘Oude Geuze’ te noemen en gefilterde geuze ‘Geuze’ werd aanvaard. De Europese bescherming was een feit op 21 januari 1997.

Om Oude Geuze en Oude Kriek te promoten werd in ditzelfde jaar HORAL vzw opgericht door Armand Debelder, Frank Boon en Dirk Lindemans. Na de oprichting werd door HORAL in dat jaar de eerste editie van de Toer de Geuze georganiseerd. De vzw is momenteel het meest gekend als organisator van dit evenement dat tot op heden tweejaarlijks georganiseerd wordt. Tijdens de Toer de Geuze zijn de lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen uit het Vlaams-Brabantse Pajottenland twee dagen gezamenlijk open voor het publiek.

Het vatenpark van de brouwerij bestond in ’99 voornamelijk uit pijpen (600 liter) en een 200-tal oude brusselse vaten (250 liter). Er waren slechts 17 foeders in dienst sinds 1986.

Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag was meer voorraadcapaciteit nodig. In 2000 werd een tweede foedermagazijn in dienst genomen waar 19 grote foeders met een inhoud van 6500 liter tot 8000 liter geplaatst werden. In het bestaande magazijn werden de oude brusselse tonnen vervangen door een andere reeks foeders.

In 2011 werd een derde foedermagazijn uitgebouwd waardoor het totale aantal foeders in de brouwerij op 130 kwam. De grootste foeder in de brouwerij heeft dan een capaciteit van 12 500 liter! De brouwerij beschikt op dat moment over een voorraad van bijna 1 miljoen liter lambiek op eikenhouten vaten.

Ondanks zijn 40 jaar dienst blijft Frank Boon actief in de brouwerij. Toch is zijn opvolging al verzekerd. Zijn oudste zoon Jos werkt sinds 2012 mee in de brouwerij.

Jos studeerde af aan de KULeuven als Bio-ingenieur gespecialiseerd in brouwerij en mouterij.

De brouwzaal die Frank Boon in 1990 gestart heeft, draaide in 2012 op volle toeren, 7 dagen per week. Er werd meer Lambiek verkocht dan gebrouwen kon worden, dit was uiteraard onhoudbaar. De enige oplossing was het bouwen van een nieuwe brouwzaal die de brouwcapaciteit meer dan verdrievoudigde. Deze nieuwe brouwzaal werd officieel geopend in april 2013.

De nieuwe brouwzaal is volledig automatisch, verbruikt 70% minder energie dan de oude brouwzaal en werd speciaal ontworpen om Lambiek op de traditionele wijze te brouwen. De brouwmethode van Lambiek bleef zo ongewijzigd.

Sinds 1990 is de jaarproductie gestegen van 45 000 liter tot 2 100 000 liter in 2016. Met meer dan 2 500 000 liter lambiek in voorraad beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over ’s werelds grootste voorraad lambiek op eiken houten vaten.

In maart 2017 stapt ook Karel Boon in het familiebedrijf.

Momenteel zijn we bezig met de opbouw van een 4e foedermagazijn aan de overzijde (rechteroever) van de Zenne.